La I Trobada Anual d’Artesans de la Carn (EAAC) ha posat punt final a un cap de setmana intens en el qual Madrid s’ha convertit, del 30 de setembre a l’1 d’octubre, en la capital del comerç carni especialitzat.
Una cita en la qual experts professionals de la carnisseria- xarcuteria han mostrat les tendències que estan configurant el present i el futur del sector, i que ha resultat ser un èxit de participació amb més de 150 inscrits en la seua primera edició.
Per part seua, Carlos Rodríguez, president de Cedecarne, ha assenyalat que “l’esdeveniment ha resultat tot un èxit” i ha servit per a posar de manifest que “existeix una alta taxa d’ocupabilitat en el sector de les carnisseries, xarcuteries, polleríes i casqueríes de proximitat; establiments que no sols donen l’oportunitat de desenvolupar una professió de futur als joves, sinó que a més duen a terme oficis tradicionals que s’estan reinventant”.
Per part seua, Marta Nieto, directora general de Comerç, Consum i Serveis de la Comunitat de Madrid, ha felicitat a Cedecarne per aquesta iniciativa en la qual ha aconseguit ajuntar a professionals de totes les parts d’Espanya i ha aprofitat per a sol·licitar de nou “la baixada de l’IVA a la carn, qüestió que podria tindre la seua influència en la inflació que acusa els diferents aliments”.
L’esdeveniment ha sigut organitzat per Cedecarne i Agrifood Comunicació, amb la col·laboració de la Comunitat de Madrid, i els patrocinis de ElPozo Alimentació, l’empresa càrnia Loriente i Cruz S.L; la IGP Cecina de Lleó, IGP Porc de Terol, IGP Vedella Gallega, IGP Ternasco d’Aragó i la DOP Pernil de Terol.
Així, durant el cap de setmana els assistents han pogut gaudir d’interessants ponències de la mà d’experts del món de la carnisseria- xarcuteria, a través d’un programa dividit en tres blocs que van abastar tots i cadascun dels temes que preocupen i ocupen al sector: futur del comerç carni, reptes tecnològics i perspectives econòmiques.
Baix el lema “Construint un futur junts”, durant el primer dia de programa va tindre lloc la presentació de la Selecció Espanyola de Carnissers, encarregada de representar als professionals d’Espanya en concursos i exhibicions nacionals i internacionals.
La jornada següent va començar amb la inauguració institucional i va estar dividida en diversos blocs. Durant el primer, es va comptar amb una taula redona titulada “El futur del sector carni”, en la qual van participar ponents experts del sector com Àlex Castany, de Sanmartí 1850; Natalia Estellés, de Palanca Carnissers; Trinidad Gómez, de Sertina; i Juan Carlos Mañú, de Carnisseries Juan Carlos.
Durant el segon bloc es van tractar temes com les “Noves alternatives de valor afegit”. Per a això, es va comptar amb la presència de Rafael Cruz, de Cruz *SL; i Carlos Catalá, de Carnisseria Catalá.
El tercer bloc va tindre un caràcter econòmic i va començar amb una ponència titulada “Gestió econòmica i rendibilitat del punt de venda”, de la mà de l’economista Emilio Ábalos.
A continuació, es va dur a terme una xarrada sobre “El relleu generacional a les botigues” entre Alberto Ederra, de Carnisseria Ederra; i Patxi Goñi, carnisser jubilat. I és que per al sector resulta fonamental que es veja que aquesta professió també és atractiva per a les noves generacions. Durant la xarrada els participants van exposar les seues experiències perquè aquells que estan arribant a la jubilació coneguen que es poden mantindre o bé traspassar els seus negocis a professionals més joves, a més d’alguns consells sobre errors a evitar.
El programa va finalitzar amb la ponència “Carnissers influencers. Els professionals de la carn i els seus productes en RR.SS.” a càrrec de Raquel Acosta, talladora de pernil; i Elma Fernández, Digital Meat Manager en Rubiato Paredes, que va estar enfocada a l’ús de les xarxes socials com a noves opcions de mercat per al creixement del comerç carni.
Finalment, es va dur a terme el lliurament dels I Premis Artesans de la Carn. El Premi a la Trajectòria Professional va ser atorgat a Eduardo Escofet i Martí per la seua llarga i destacable trajectòria en el sector de la carnisseria i xarcuteria i per la seua contribució a la promoció, innovació i coneixement del comerç especialitzat. L’encarregat de recollir el Premi a la Comunicació va ser Marcos Férez, de la carnisseria Cruddo instint Gurmet, per la seua imatge moderna i original i la seua capacitat a través del seu projecte comunicatiu d’arribar al públic més jove. A continuació, es va entregar el Premi a la Innovació a Raquel Vañó, propietària de la Carnisseria El Gurmet en Banyares de Mariola, xicoteta localitat d’Alacant, qui ha trencat amb alguns estereotips en haver ampliat al llarg de la seua jove trajectòria la gamma de productes elaborats. Finalment, es va fer lliurament del Premi Jove Artesà, concedit a Ismael Boluda per la seua capacitat d’adaptar un negoci de quasi 100 anys a l’actualitat i seguir al capdavant d’aquest sense perdre la motivació i les ganes de continuar innovant i evolucionant.
Per a més informació del EAAC pot consultar-se la pàgina web www.artesanoscarne.com i els perfils en les xarxes socials Instagram, Twitter, Facebook, LinkedIn i YouTube.
Ens veiem en la pròxima edició!
Més informació: Mari Carmen Martínez- info@artesanoscarne.com- 91 721 79 29
Sobre el EAAC:
Agrifood Comunicació i Cedecarne organitzen la I Trobada Anual d’Artesans de la Carn, un esdeveniment que servirà per a posar en valor als professionals de la carnisseria, xarcuteria, pollería i casquería. Un sector on la tradició, l’ofici i els senyals d’identitat d’aquests especialistes de la carn, s’uneixen a la innovació, sent en l’actualitat un sector fort, unit i en constant evolució. L’esdeveniment convocarà a tots els operadors a nivell nacional, amb la finalitat de conjuminar voluntats per a continuar treballant tots de manera conjunta. La primera edició tindrà lloc del 30 de setembre a l’1 d’octubre de 2023. La ubicació triada és la ciutat de Madrid, però la localització variarà cada any.