El Grup Operatiu GO CAVALE, coordinat pel Centre Tecnològic Agroalimentari ASINCAR, va presentar dimecres passat 8 de març els resultats del desenvolupament del projecte Grup Operatiu Supra-autonòmic: Desenvolupament d’Estratègies Innovadores per a la Producció de Carn de Poltre de Qualitat. La presentació es va desenvolupar en el marc de la Fira Meat Attraction, dins de l’espai Fòrum Meat, on es van anar presentant al llarg de la fira les últimes novetats en productes i solucions per al sector carni.
En el transcurs de la ponència, Sergio Serrano, tècnic de projectes en ASINCAR, va presentar part dels principals resultats del projecte, en concret, les conclusions de l’estudi de percepció del consumidor de carn de poltre, la caracterització de la canal i la carn de poltre, i els productes innovadors elaborats amb aquesta mena de carn. Serrano va exposar les conclusions de la investigació de mercat sobre la carn de poltre, que la posicionen com a aliment saludable, sent aquest el principal accelerador identificat per a promoure el seu consum.
D’altra banda, el sistema de producció en extensiu respectuós amb el benestar animal i el medi ambient, així com l’origen nacional d’aquesta producció ramadera, constitueixen els principals buits de posicionament per a aquesta carn en el mercat. Més enllà de la qüestió cultural, els principals frens identificats al seu consum són la falta d’hàbit o costum i, sobretot, la seua escassa presència o dificultat per a trobar-la en els canals més habituals de distribució o de compra.
En el desenvolupament de la investigació del mercat de la carn de poltre, s’ha avaluat la predisposició al consum d’aquesta mena de carn per part dels qui no la consumeixen (93% de les llars) . Així, amb la informació de la qual el mercat disposa actualment s’han identificat un 23% d’aquestes llars captables. Però, una vegada havent-los traslladat les principals característiques per al posicionament de la carn de poltre identificades, aquest percentatge s’ha incrementat en 14 punts. En el desenvolupament de l’exposició, també es va presentar la proposta desenvolupada per a la categorització de l’equí per edat i per a la classificació de les canals.
En el primer cas, a causa de l’absència de normativa reguladora, l’objectiu va ser caracteritzar i harmonitzar l’ús de les denominacions més habituals per a l’equí, com a poltre de llet, poltre quinceno, cavall o egua, generant transparència en el sector i garantia per al consumidor sobre el producte que està comprant. Prèviament, el dilluns 6 de març en l’Estand d’Aliments d’Espanya del MAPA, Sergio Serrano i Carlos Justicia van desenvolupar una ponència sobre les característiques i l’especejament de la carn de poltre. En la mateixa es va oferir una degustació de carn de poltre i d’hamburgueses elaborades amb carn de poltre. El projecte GO CAVALE té entre els seus objectius la posada en valor de la carn de poltre, mitjançant la millora del coneixement de les característiques de la carn i, sobretot , dels seus productes derivats, a través del desenvolupament de diferents derivats carnis innovadors a base de carn de poltre.
Fonts: GoCavale i CedeCarne.
Enllaç del vídeo projecte Go Cavale: