IV Trobada de Dones en el Sector Carni, visibilitzant el lideratge femení

Coincidint amb la celebració del Dia Internacional de la Dona, la tercera i última jornada de The Butcher’s Shop, l’espai exclusiu del comerç carni de proximitat dins de la V edició de la fira Meat Attraction, va acollir la IV Trobada de Dones en el Sector Cárnico el Passat 8 de març.
L’esdeveniment va ser inaugurat per María Sánchez, Directora General de Carnimad i Educarne, que va donar la benvinguda a les participants i va reclamar una major visibilitat de la dones, reivindicant la importància del seu paper en tota la cadena de valor del sector carni, des de la ramaderia, passant per la indústria i els punts de venda especialitzats, representats pel comerç detallista de la carn i els seus derivats.
Tres dones del sector carni que representen exemples de lideratge, com són Raquel Vañó, propietària i gerent de Carnisseria El Gurmet, en la localitat alacantina de Banyeres de Mariola; Lucía Velasco, presidenta de l’Associació Ramaderes Asturianes; i Elma Fernández, Directora de Vendes i Màrqueting de l’empresa Rubiato Parets, van protagonitzar la taula redona “Lideratge femení en el sector carni’‘, moderada per la Directora de Comunicació de Carnimad, Laura Alegre, qui va recordar la necessitat de comptar amb actes com el d’aquell dia, on puguen contar la seua història personal i professional dones que inspiren a la resta.

Les tres participants, cadascuna des dels seus diferents perspectives i experiències personals, van compartir com ha sigut estar al capdavant d’una empresa o departament en un sector que tradicionalment ha sigut masculí. En aquest sentit, Elma va explicar que, en el seu cas, la col·laboració ha sigut molt fàcil: “No he tingut cap problema en el tracte. Al cap i a la fi, liderar és una responsabilitat, suposa una confiança que han depositat en tu com a persona i per això crec que és millor deixar de diferenciar entre homes i dones, perquè tots som professionals”. A més, va recalcar que “Les coses han canviat molt. En els inicis, calia adaptar el discurs perquè en la indústria hi havia molts homes, i calia aconseguir que ningú dubtara de la teua trajectòria i professionalitat. Raquel, des de la seua experiència personal, va compartir que ella ha notat desconfiança, no per ser dona, sinó per la seua falta d’experiència inicial en muntar el seu propi negoci de carnisseria: “Però he notat el suport de companys i companyes, hem avançat i crec que hem de seguir així, perquè no és una qüestió de sexe, sinó que aposten per tu. Jo faig de tot, des de les tasques administratives fins a l’especejament; el podem fer tot les dones.”

Per part seua, Lucía va reclamar major sonoritat al treball que realitzen les dones: “Ser ramadera és més difícil fora de l’àmbit ramader. Les relacions són més complicades perquè no estan acostumats al fet que representem al nostre sector. Per això és important unir-se i no ser competitives entre nosaltres, perquè altres dones ens poden obrir portes”. D’aquesta manera, ha eixit a relluir la rivalitat entre dones en l’entorn laboral i per això Elma ha fet una crida: “Hem de començar a canviar, a voler-nos. Hauríem d’ajudar-nos més; en el meu cas, les meues companyes m’han ajudat molt.”

El sector carni ofereix a la dona l’oportunitat de conciliar

La conciliació professional i laboral va ser un altre dels assumptes pels quals Laura les va preguntar, coincidint totes en que treballar en el sector carni els ha facilitat molt aqueixa tasca, ja que no podrien realitzar-la si tingueren altres horaris més tancats. De fet, Lucía va recalcar en aquest sentit que “Ramaderes sempre hi ha hagut, però no eren visibles. De fet, la majoria de les ramaderies a Astúries estan a nom de les dones. La conciliació familiar en el món ramader es fa sense problema perquè no hi ha horaris amb les vaques i la vida rural amb les cases familiars ho facilita molt”.

Raquel, per part seua, va destacar que precisament l’horari que ha triat per al seu negoci i ser autònoma li permeten la conciliació: “A mi el sector carni m’ha permés conciliar la meua vida familiar i laboral. Després de la meua maternitat vaig voler tornar a treballar en unes condicions que em permeteren conciliar, però era impossible, i ha defensat el període de maternitat com una etapa molt important en la vida de la dona i per això ha reivindicat incloure’l en el CV: “No és un temps perdut, és experiència igualment”.

Per a concloure, les participants van coincidir en la importància que tenen les xarxes socials per a donar visibilitat a la dona en el sector carni. Lucía va manifestar: “Soc una ramadera orgullosa de la meua terra i sempre que puga donar visibilitat a la dona ramadera en les xarxes socials, a la seua labor, ho faré. Vull acostar la gent de la ciutat al món rural a cura dels animals. Raquel, que potencia el seu negoci en xarxes socials, està convençuda a més de que “Si no estem en xarxes socials és com si no férem res, per la qual cosa és totalment necessari aparéixer. Per a Elma, el perfil del qual en Instagram com a Carnívora Gurmet acumula milers de seguidors i seguidores, persegueix donar visibilitat a la dona entre tants homes que hi ha en el sector: “M’agrada informar des del sector, transmetre la cultura de la carn i donar transparència de manera divertida a través de les xarxes”.

Font: Educarne.

Si vols fer-nos qualsevol consulta, truca’ns o escriu-nos, estarem encantats d’atendre’t.

T’ha semblat interessant? Comparteix-ho!

FORMEM PART DE:

Col·laborem amb estes entitats, signes de qualitat i fiabilitat.