Entrevista a Alberto Ederra, futur ponent de la I Trobada Anual d’Artesans de la Carn

Quan i com s’inicia en el món de la carnisseria?

El meu inici en el món de la carnisseria ve des de la meua família, vinc d’un negoci de tradició familiar. En tindre la carnisseria del meu pare a casa, sempre m’ha tocat anar a treballar i a aprendre, però als 18 anys, quan vaig deixar d’estudiar, va ser quan vaig decidir dedicar-me al món de la carn ja que era una cosa que m’apassionava. És per això que l’any 2018 vaig decidir muntar el que és ara Carnisseria Ederra, mitjançant el traspàs per jubilació.

Com creu que és considerada la figura del carnisser?

No sé com és considerada, però el que sí que sé és com vull que se’ns considere. La imatge del carnisser ha de ser com una botiga especialitzada en el món de la carn, detallistes i professionals del món de la carn. La carnisseria ha d’englobar tot. És molt important seleccionar el gènere des de l’origen, per a així saber el que estàs venent als clients, també saber assessorar sobre corts, cuinats i altres i realitzar diverses elaboracions amb aqueixos talls a més de, per descomptat, oferir una gran atenció al client. Un comerç al qual el client acudisca perquè confia en tu, en aqueix producte que tu li ofereixes i que després el/ella gaudirà. És molt gran que un client confie en el teu producte quan forma part de la seua alimentació.

Com animaria a algú al fet que vulga iniciar-se en aquesta professió?

El més important és que es gaudisca molt amb la professió i, a partir d’ací, crear la teua pròpia marca amb una filosofia de treball clara per a, així, poder defensar-la i poder traure la teua pròpia imatge. D’aquesta manera, faràs que la gent acudisca al teu negoci perquè confia en aqueixa marca que tu has creat i en tu. Després, la resta va venint sol. Si es fan bé les coses, una carnisseria pot ser un negoci rendible.

Vosté participarà com a ponent en una de les jornades de la Trobada Anual d’Artesans de la Carn, concretament en la ponència ‘El relleu generacional a les botigues’. A què es deu la falta d’aquest relleu en el sector? Com està afectant i que solucions existeixen per a afrontar-ho?

Cada vegada està més complicat el relleu generacional, però jo crec que tots els sectors es veuen afectats en aquest sentit. Últimament, la gent té menys anime a comprometre’s per a portar un negoci i ser autònom. Un altre problema també pot ser la part econòmica, el no disposar de la suficient quantitat per a emprendre i en què els bancs no et concedisquen un préstec. I quant al sector de la carn ens referim, cada vegada està més complicat poder contractar empleats, ja siga perquè al no existir un aprenentatge amb titulació mitjana o superior des d’una formació professional, afecte d’alguna manera al fet que no hi haja molta gent preparada per a treballar en carnisseries. Disposem d’una sèrie d’estupends cursos de formació realitzats a través dels diferents gremis de carnissers d’Espanya, però pot ser que no siga suficient.

També, crec que és important el poder donar oportunitats de treball a gent que ha finalitzat cursos de formació, la qual cosa garanteix la llibertat de poder formar-los i educar-los a la teua manera.

Com valora la celebració de la I Trobada Anual d’Artesans de la Carn? Què creu que aportarà aquesta cita al sector?

Aquest tipus d’esdeveniments són fonamentals per a compartir coneixements, experiències i altres, i també per a conéixer a grans professionals del sector. Sempre obtens coneixements nous.

Finalment, què els diria als professionals del sector perquè s’inscriguen a la trobada?

Diria que s’apunte tot professional que puga perquè quanta més gent estiguem, més coneixements i idees poden eixir a la llum, que després poden vindre molt bé al nostre sector.

Font: Trobada Anual d’Artesans de la Carn.

Si vols fer-nos qualsevol consulta, truca’ns o escriu-nos, estarem encantats d’atendre’t.

T’ha semblat interessant? Comparteix-ho!

FORMEM PART DE:

Col·laborem amb estes entitats, signes de qualitat i fiabilitat.