“EL TREBALL DE LA MEUA VIDA” ESTÀ EN EL XICOTET COMERÇ

Confecomerç i GRECARVAL llancen una campanya per a atraure talent al xicotet comerç del Sector minorista de la carn i lluitar contra el problema del relleu generacional

Es recolza en testimoniatges en primera persona per a qüestionar alguns clixés i mostrar els beneficis del treball en el xicotet comerç, com la possibilitat de compaginar la vida laboral amb família, oci i estudis

València, 13 de març de 2024.–  Grecarval i la Confederació d’Empresaris del Comerç, Servicis i Autònoms de la Comunitat Valenciana (Confecomerç) han posat en marxa una nova campanya de comunicació, “El Treball de La meua Vida”, amb la qual perseguixen posar en valor el potencial del xicotet comerç com un sector en el qual es pot créixer professional i personalment, desenvolupant una carrera i compatibilitzant-la amb la família, aficions, estudis, etc.

Esta iniciativa, que compta amb el suport de Cambra València i de la Conselleria d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, cerca atraure talent al sector i lluitar contra “un problema que és especialment apressant en xicotet comerç: la falta de relleu generacional”, com ha assenyalat en nombroses ocasions el president de *GRECARVAL, José Rodrigo.

Esta campanya, basada en testimoniatges reals de comerciants i de treballadors del xicotet comerç, trenca amb molts dels mites que existixen entorn d’este sector i el presenta com el que és, una activitat que ens oferix l’oportunitat de dirigir un projecte i fer-lo créixer sense deixar de ser un mateix.

Per part seua, el president de Confecomerç, Rafa Torres, ha recordat que en la Comunitat Valenciana el comerç minorista està format en un 98,5% per micropimes de fins a 10 treballadors i autònoms i que, ara com ara, és el que més ocupació genera en el nostre territori, després de l’Administració Pública. Pese a la grandària més reduïda de les seues estructures, també és la segona activitat que més contribuïx a l’economia, després de la Indústria i per davant de la Construcció o l’Hostaleria. Ho fa amb el 13,7% del Valor Afegit Brut (VAB).

Per això, ha assenyalat Torres, trencar amb uns certs clixés i donar resposta al problema de falta de relleu generacional en un sector estratègic per a la nostra economia i la nostra societat com és el comerç minorista, “no sols és una responsabilitat, sinó una obligació”.

El repte del relleu

Un dels principals reptes als quals s’enfronta el xicotet comerç és el relleu generacional. Segons dades de la Confederació, aproximadament una quarta part dels treballadors del sector es jubilaran en la dècada vinent. I moltes d’eixes jubilacions, més del 60%, acaben en tancament de l’establiment per falta de relleu.

Es dona també la circumstància que com més xicotet és la grandària d’un comerç, l’edat mitjana dels treballadors és major. I en la Comunitat Valenciana hi ha, segons dades de l’Institut Nacional d’Estadística (INE), 55.013 comerços amb menys de 10 treballadors, el 96,2% del total.

El problema no se circumscriu exclusivament als establiments més xicotets. Falten perfils professionals per a cobrir diferents llocs en els comerços, alguns més digitals i altres més tècnics, com a dependents, carnissers, forners, transportistes i muntadors, etc.

Curiosament, la rotació en el xicotet comerç és molt baixa. De fet, més d’un terç de les persones treballadores del sector porta més de 20 anys treballant en el mateix establiment.

Segons s’ha explicat, un dels objectius de la campanya és donar a conéixer quins són els beneficis que troben totes eixes persones que han decidit guanyar-se la vida prop de la seua casa i mostrar l’atractiu d’este sector, que serà fonamental en els pròxims anys per a donar servici a una població cada vegada més envellida i necessitada de comerç de proximitat.

En eixa línia, ha subratllat que tant Confecomerç com Grecarval, treballen des de diferents eixos. D’una banda, impulsat la millora professional dels comerciants i acompanyant-los en el seu procés de transformació digital; per un altre, revisant i treballant en l’actualització dels plans de formació professional per a atraure nous treballadors al sector que responguen a les demandes actuals; i finalment, donant a conéixer el xicotet comerç i les seues “bondats” amb accions com esta.

“Moltes vegades pensem que un negoci, per ser xicotet, oferix poques oportunitats. Però el potencial de creixement (personal i empresarial) és molt més gran. A diferència del que ocorre en multinacionals o en altres formats comercials, un xicotet comerç et permet viure la ‘experiència total de negoci’, coneixent i participant en totes les àrees, com la gestió, màrqueting, compres, vendes, canal offline i en línia”, per a qui este és un sector “en contínua evolució, amb un pes social i econòmic indiscutible i que s’està enfortint amb estructures cada vegada més grans i sòlides”. Un sector on “es construïxen verdaderes relacions de confiança i amistat, tant dins de les plantilles com amb els clients, i on la conciliació pot ser una realitat, gràcies a una major flexibilitat”, ha afegit.

El Treball de La meua Vida” conta la història de molts i moltes comerciants i treballadors/as del xicotet comerç que han trobat en este sector una oportunitat per a desenvolupar una carrera professional, compaginar família, estudis, entreteniments… amb treball, construir el seu futur i ser feliços.

L’espot de la campanya es pot veure en https://youtu.be/ob8d_gb30l4

Font: Confecomerç.

Si vols fer-nos qualsevol consulta, truca’ns o escriu-nos, estarem encantats d’atendre’t.

T’ha semblat interessant? Comparteix-ho!

FORMEM PART DE:

Col·laborem amb estes entitats, signes de qualitat i fiabilitat.